Mi az OGA?

OGA

Pályázat

TENDER INVESTMENT GROUP Pénzügyi Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság által, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Inkubátorház Szeged fejlesztése 2019” című, GINOP-1.1.1-18-2018-00017 jelű támogatási kérelmét a Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóságának vezetője  támogatásra érdemesnek ítélte. 

“Pénzügyi alapismeretek és a magyar tőkepiac e-learning alapú meg-ismertetése, alapvetően a mikró és kis vállalkozások jelenlegi és jövőbeni vezetői számára” project megvalósítása az alábbi tartalommal:

 1. E-Learning oktató anyag – elmélet
 2. Működő online tőzsdei kereskedési rendszer demó verziója (magyarul, románul, szerbül) – gyakorlat

1. E-Learning oktató anyag tartalmi elemei

Modul 1. (Pénzügyi alapismeretek)

 1. A Pénz
 2. A Megtakarítás
 3. A Kockázat

Kinek ajánljuk? Kezdőktől a haladókon át mindenkinek, ha más nem azért, hogy újra felelevenítsék a legfontosabb alapfogalmakat.

 

Modul 2. (Pénzügyi eszközök, termékek, szolgáltatások)

 1. A pénz – és tőkepiac termékei, eszközei
 2. A pénz és pénzügyi eszközök kockázata
 3. A pénz – és tőkepiaci termékek szolgáltatásai, szolgáltatói

Kinek ajánljuk? Mindazoknak, akiknek pénzügyi területhez szükséges ismeretekre van szükségük.

 

Modul 3. (Tőzsdei kereskedés és elszámolás)

 1. A Pénz – és tőkepiaci elosztórendszer
 2. A Tőzsde
 3. A Tőzsdei elszámolás, Elszámolóház

 

Kinek ajánljuk? Olyan jelenlegi vagy későbbi vezetőknek, akik fókuszában áll a vállalkozásuk tőzsdére vitele vagy valamilyen tőzsdei felvásárlás, esetleg befektetés

 

Modul 4. (Törvényi és prudenciális követelmények, pénz- és tőkepiaci szabályozás)

 1. A Pénz – és tőkepiaci rendszer szabályozási és működési alapjai
 2. A Magyar Nemzeti Bank szabályozói szerepe (törvényi és prudenciális alapok)
 3. A Tőzsdei kereskedés szabályai és követelményei

Kinek ajánljuk? Minden vezetőnek, mert a pénz- és tőkepiacok széles körűen érintik a magyar gazdaság működésének számos területét

 

Modul 5. (Tőzsdei termékek kereskedelme)

 1. A tőzsdei termékek könyvépítéses és árjegyzői rendszere
 2. A részvény kereskedelem jellemzői
 3. Részvények elemzése (Fundamentális és technikai alapokon)

Kinek ajánljuk? Mélyebb ismereteket igénylő vállalat vezetőknek és befektetőknek, akik mindennapos munkája összefügg(het) a pénz- és tőkepiacokkal.

 

1-5. MODUL kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki magas szintű pénz- és tőkepiaci ismereteket szeretne szerezni vagy érdeklődése fókuszában áll a pénzügyek világa. 

 

Általános leírás:

A pénzügyi ismeretek rendkívül szegényesek a mai magyar mikró és kis vállalkozások vezetőinél. Az E-learning alapon megvalósításra kerülő 1-5 Modul segítségével széleskörű ismereteket szerezhetnek a már vezetőként tevékenykedők és az egyetemi végzettséggel rendelkező fiatalok egyaránt, akik az ismeretek megszerzésével hatékonyabb irányítója lehetnek a mikró vállalkozásoktól kezdve, bármilyen vállalat vezetőjeként. A tananyag alkalmas arra is, hogy széles lakossági körben, a legalább középiskolai végzettséggel rendelkezőket is felkészítse a pénzügyi tudatosság szemléletére.

A megvalósítás teljesen egyszerű, fejlett hardware követelményeket nem támasztó számítás-technikai eszközökre kerül kialakításra, amely bárki számára könnyen elérhető és használható. Asztali számítógépre, androidos és IOS rendszerű mobil alkalmazásra történik a fejlesztés.

A Modulok egyenként és összesítetten is tanulhatók, a tartalomból a tanulást ellenőrző kérdések és feladatok támogatják és lehetőség nyílik arra is, hogy a tanulási folyamat végén az anyagot elsajátítók vizsgát tehessenek, amiről oklevél készül (nem állami akreditációs rendszerű).

 

2. Működő online tőzsdei kereskedési rendszer demó verziója (magyarul, románul, szerbül) – gyakorlat

Az 1-5 Modul elsajátításával párhuzamosan, lehetőség nyílik arra, hogy az érdeklődők a gyakorlatban is nyomon követhessék a gazdaság fellegvárát a magyar és nemzetközi tőzsdei kereskedést. Az RND által fejlesztett rendszerek Netboon (HTML), Randi (Kliens Program) és Mobil Broker (Android és IOS) tőzsdei kereskedési rendszerek demó felhasználói módozatába 15 perces késleltetett tőzsdei árfolyamokkal (az RND Solutiuons Zrt. adat-vendor is) ismerhetik meg a tőkepiaci termékek kereskedelmét a tanulók, érdeklődők.

A gyakorlati szemléltetés egyértelművé teszi a tőkepiacok működését, a valóságban mutatja be a piaci termékek, eszközök jelenlétét, valamint a termékek kereskedésével összefüggő szolgáltatásokat.

Az Pályázó vállalja, hogy a szemléltető eszközök használatát biztosítja nem csak magyar, hanem szerb és román nyelveken is egyaránt.

Partnerek

Random Capital

A piac

RND Solutions

Az adat

BIC

A klub

Elhivatottság

A magyar lakosság pénzügyi ismeretei rendkívül szegényesek és alapvetően elméleti síkon szerzett tanulmányokból származnak. Az OGA szerepe, hogy a tankönyvi (elméleti) összefüggéseket ötvözze az életben használatos (gyakorlati) elemekkel.

A legalapvetőbb pénzügyi fogalmaktól a legbonyolultabb pénzbefektetési folyamatok felé vezetjük az érdeklődőket azzal a megközelítéssel, hogy a tanulás és a tapasztalatok egyensúlya vezethet a sikeres vagyonépítés irányába. Ez a folyamat egy igen hosszú út, amit mindenkinek érdemes végigjárnia és a saját lehetőségei függvényében használni, alkalmazni a későbbiekben, mint a hétköznapi pénzügyi tudatosság lakossági gyakorlata.
Ehhez a tanuláshoz és a gyakorlati tapasztalat megszerzéséhez kívánunk kitartást és elkötelezettséget.

Szerzők

Dr.  Tomori Erika

partner – tomori.erika@gmtlegal.hu

Elsődleges szakterülete a bankjog, az értékpapírjog és a társasági jog.

 

Tomori Erika az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát 1986-ban. 1990-ben Állami Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti vizsgát tett. Ezután az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait az Academy of American and International Law-n (The Southwestern Legal Foundation, Dallas, Texas, US). 1995-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Továbbképző Intézetének bankszakjogász képzésén.

 

Szakmai pályafutását a Pénzügyi Jogtanácsosi Irodában kezdte, majd 1992-ben egyike lett a Gárdos, Füredi, Mosonyi, Tomori Ügyvédi Iroda alapító tagjainak.
Elsődleges szakterülete az értékpapírjog, bankjog, társasági jog. Gyakorlata pénzügyi intézmények és befektetési szolgáltatók alapítására és engedélyeztetésére, jogi tanácsadásra, peres képviseletre és értékpapír-kibocsátásokra is kiterjed.

 

A Budapesti Ügyvédi Kamara tagja. Emellett tagja számos szakmai testületnek: a Budapesti Értéktőzsde és a Budapesti Árutőzsde Állandó Választottbíróságának, majd a Pénz- és Tőkepiaci Választottbíróságnak 1990-től 2004-ig, a Budapesti Értéktőzsde Jogi Bizottságának 1992-től 2003-ig, az Etikai Bizottságnak 1998-tól 2002-ig, a Vizsgabizottságának pedig 1990 óta folyamatosan. 2018-tól a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság pénz- és tőkepiaci szekciójának választottbírója.

 

Értékpapírjogot oktat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Nemzetközi Bankárképző Központban, valamint pénzügyi jogot a Budapesti Corvinus Egyetemen. Számos értékpapírjogi tárgyú szakkönyv szerzője. Tudományos tevékenysége elismeréseként 2004-ben az ELTE, 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi docensi címet adományozott neki.

 

Horváth Zsolt

Közgazdász diplomáját a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte. Dolgozott külkereskedőként, kereskedett a 80-as évek közepén indult olaj és olajtermék tőzsdéken (NYMEX, IPE). A BÉT alapításakor egy osztrák-magyar brókercéget vezetett 3 éven keresztül. Dolgozott a BÁT deviza szekciójának létrehozásában. 5 évig vezette a KELER kockázatkezelési területét, mielőtt a BÉT vezérigazgató-helyettese lett. 2001-ben nevezték ki a BÉT vezérigazgatójává, ezt a posztot 5 éven keresztül töltötte be. A BÉT-ről a KBC Securities vezérigazgatói székébe vezetett a karriere 2006-ban. Az elmúlt években független tanácsadóként dolgozott több témában – köztük tőzsdei bevezetés előkészítésében is. 2017 decemberétől a Random Capital Felügyelő Bizottságának tagja, majd 2019 októberéig a Random Igazgatóságának elnöke és vezérigazgatója volt. 2019 novemberétől a Random Xtend üzletágát vezeti és betöltöti az Igazgatóság Elnöke tisztet.

 

Kurátorok

Madácsi Zsolt

 

Madácsi Zsolt 1997-ben végzett okleveles közgazdászként a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán Budapesten. 2004-ben szerzete meg az EFFAS (European Federation for Financial Analysts Societies) nemzetközi befektetéselemzői diplomáját.

 

Több mint 23 éves tőkepiaci múlttal rendelkezik. Az értékpapírpiacon szerzett tapasztalatait a Postabank értékpapírnál kezdte 1996-ban. Dolgozott az ING Barings-nél mint részvénykereskedő, illetve a Takarékbrókernél irányította a részvénykereskedési területet. 2000-től portfoliókezelőként dolgozott az Allianz Hungária Biztosítónál, majd 2005-től a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója és az alapkezelő igazgatóságának tagja. 2008-ban részt vett az Allianz Befektetési Alapkezelő létrehozásában, ahol a befektetési majd az értékesítési terület vezetője. 2017-től az Allianz Hungária Biztosítón belül az értékesítési elemzés, illetve az érdekeltségi terület irányítója. 2019 szeptemberétől a Random Capital Zrt. vezérigazgatója és az igazgatóságának tagja.

 

A magyar tőkepiac fejlődésének és tisztaságának elkötelezett híve.

 

Petykó Csaba

 

Petykó Csaba  a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodástudományi karának gazdálkodás és menedzsment szakán abszolvált hallgató. Szakdolgozatán jelenleg is aktívan dolgozik, amely a kis kapitalizációjú vállalatok részvényeinek extra hozamát vizsgálja a magyar és lengyel tőzsdéken.  Közel négy éve dolgozik a Random Capital Zrt.-nél részmunkaidőben. Jelenlegi beosztása Junior Pénzügyi Elemző. Elsősorban külföldi részvény elemzéseket és cikkeket ír, ő maga azonban főleg a Budapesti Értéktőzsdén kereskedik.  Tanulmányait a 2020-2021-es tanévben a Budapesti Corvinus Egyetem pénzyügy mesterszakán kívánja folytatni.

 

2019 januárjában egy csoporttársával közösen megalapították a Budapest Investment Club-ot, amely a Corvinus Egyetemen működik. A diákszervezet célja, hogy gyarapítsa a hallgatók gyakorlati ismereteit a befektetések és a tőzsde világában. Partnereikkel közösen kívánják elérni már az első félévtől kezdve, hogy a hallgatók a lehető leghatékonyabb módon sajátítsák el a szakma fortélyait. A klub programja és az egyetemi tanulmányok elvégzése után a hallgatók kiemelt esélyekkel kerülnek ki a munkaerőpiacra és gond nélkül megtalálhatják a számukra megfelelő munkahelyet.

 

Mindennapjait a piacok követése, elemzések készítése, a kereskedés, a tanulás és a klub irányítása teszi ki.

Tőzsdeforum.hu

A tőkepiac hírei, információi egy helyen. Legyen tájékozott a Budapesti Értéktőzsde történéseiről, ismerje meg a gazdaság legfrissebb híreit, olvasson érdekes, fontos és használható cikkeket. Minden, ami tőzsde egy helyen a www.tozsdeforum.hu oldalon!

Top