3. MODUL – A Tőzsdei Kereskedés és Elszámolás

Bevezető:

Ahogy fejlődött a világunk és megjelent a pénz, kialakultak a pénzközvetítés fajtái is. A gazdaságban alapvetően mindig vannak pénztöbblettel rendelkező szereplők és mindig vannak olyanok, akiknek az éppen rendelkezésre álló pénzüknél többre lenne szükségük, legyen szó magánszemélyekről, vállalatokról, vagy akár az államról. Ezt a transzformációt, vagyis a pénz jellegű megtakarítások megtakarítóktól a felhasználókig történő eljuttatását biztosítja a pénz-, és tőkepiaci elosztó rendszer. A pénzügyi elosztó rendszer soha nem hagyományos árukkal (kenyér, tej, stb.) foglalkozik, hanem a pénzt és az ahhoz kapcsoló-dó pénzügyi szolgáltatásokat pl. betétgyűjtés, hitelezés, pénzforgalmi szolgáltatásokat közvetíti.

Számtalan definíció létezik a pénzügyi közvetítő rendszerre – álljon itt most egy példaképpen:

A pénzügyi közvetítő rendszer olyan piacok, egyének, intézmények, jogszabályok, szokványok, mechanizmusok, technikák összessége, melyek biztosítják a gazdaság pénz- és tőkekapcsolatait.

A pénzügyi közvetítő rendszer fő feladata: hogy biztosítsa a gazdaságban (lakosságnál és vállalatoknál) létrejövő megtakarítások, és a keresleti oldalon lévő befektetések és beruházások találkozását. Ez a transzformáció biztosítja a megtakarítások működő tőkévé alakulását. Fontos szerepe, hogy a megtakarítások így visszakerülnek a gazdaság vérkeringésébe, ezáltal finanszírozva a termelés körforgását és a gazdasági növekedést.

A fent írtakat szemléltesse az alábbi ábra, bemutatva a megtakarítók és a forrásigénylők közötti kapcsolatokat, amiben meghatározó szerepet játszanak a pénzügyi közvetítők.

Elolvasom