1. MODUL – Pénzügyi Alapismeretek

Bevezető:

“Ez a könyv azért készült, hogy általános ismereteket nyújtson a gazdaság működésének alapvető folyamatairól, azon belül is leginkább a tőkepiacokkal ismertesse meg az érdeklődőket, tanulókat. Segítségével nem feltétlenül válhatunk azonnal tapasztalt befektetési szakemberekké, de a tartalom elsajátításával széleskörű ismereteket szerezhetünk, ami egy kezdő lépés lehet, hogy elindulhassunk a tőkepiacok varázslatos világában. El kell fogadnunk azt a tényt, hogy a mai világ legalapvetőbb emberi szükséglete a pénz, ebben fejezzük ki a legtöbb igényünket, elégítjük ki szükségleteink jelentős részét. Az út, ami a pénzügyek működésének megértéséhez vezet rendkívül hosszú és bonyolult.

A magyar lakosság általánosságban nagyon keveset foglalkozik a pénzügyeivel. Az alapvető cél az lenne, hogy pontosan ismerjük pénzügyi bevételeinket, kiadásainkat, rendszerezni és értékelni tudjuk azt a folyamatot, aminek alapján megtakarítással rendelkezhetünk, amely megtakarítás gondosan felügyelt, megalapozott döntések útján történő befektetéssel tovább gyarapodhat. A lakossági megtakarítások növekedése nem csak egyéni, hanem társadalmi érdek is egyaránt. A magasabb életszínvonal kialakulásának egyik legfontosabb pillére a lakossági megtakarítások növekedése.

Az elmúlt években határozott emelkedésnek indultak a magyar bérek, nőttek a megtakarítások, de a pénzügyekkel kapcsolatos időráfordítás nagyon minimálisan emelkedett. Tanulás, tapasztalat és folyamatos odafigyelésre lenne szükség abban a témakörben, ami gyakorlatilag mindenkit érint a háztartások napi pénzügyi teendői révén.

A magyar pénzügyi ismeretek hiánya azonban nem csak a lakossági szegmensben, nem csak a háztartások esetében probléma. Az intézmények pénzügyi irányításának felkészültsége is rendkívül alacsony színvonalú. A KKV és mikró vállalkozások esetében szinte nem is létezik a gondos vállalati pénzügyi irányítás megléte. Ezzel a könyvvel és egyben tanítási modellel igyekszünk felkészíteni azokat a már gyakorló vagy későbbiekben vezetőkké váló vállalatvezetőket, akik mélyebb tudást igényelnek a gazdasági ismeretekben, a tőkepiac folyamataiban. Hogyan juthatunk tőkéhez? Miért nem csak a bankbetét az egyetlen befektetési lehetőség? Mire jó a vállalat tőzsdei jelenléte?  Transzparencia, marketing többlet, jelentési kötelezettségek és még számtalan egyéb, hasznos ismeret a vállalatok tőkepiaci jelenlétével összefüggésben.

A magyar gazdaság szereplőinek tudása, ismereteik magasabb színvonala az alapvető kelléke a sikeresebb magyar gazdaság folytatólagos fenntarthatóságának. Egy minimális szintű követelményrendszer elsajátítása kötelező eleme lehet a jelen és a jövő nemzedékének a pénzügyek napi gyakorlatában.

A könyv szerzői nem csupán egy könyvet írtak sok-sok gazdasági, tőkepiaci ismerettel, hanem egy tanulási folyamatot is modelleztek, ami e-learning formájában válik elérhetővé az érdeklődők számára. A tanulási folyamat rengeteg ellenőrző kérdéssel tarkítottan követi a tanulni akarók tananyag elsajátítását, értékeli, elemzi a felkészültséget.

Ezúton kívánunk minden Olvasónknak sikeres tanulást és felkészült, pénzügyekben gondos és tudatos jövőt!”

Elolvasom