2. MODUL – Pénzügyi Eszközök, Termékek, Szolgáltatások

Bevezető:

A törvény igyekszik körültekintően megfogalmazni a pénzügyi eszközök kategóriáját. Azért rendkívül nehéz feladat fogalomba zárni minden eszköz lehetőségét, mert a pénzügyi eszközök köre gyorsan bővül, sokszor egész képtelen termékek jönnek létre.

A befektetések egy meghatározó területe a pénzügyi eszközök termékköre. Gyorsan, hatékonyan, likviden lehet őket megvásárolni és értékesíteni, legalábbis az egyéb befektetési osztályokba tartozó befektetési lehetőségekhez mérten.

A pénzügyi eszközöket sokféleképpen szokták csoportosítani. Kereskedelmi jellemzőik szerint (Pl. tőzsdei, tőzsdén kívüli), a szerződéses jogviszonyok alapján (hitelviszony alapú, tagsági jogot biztosító stb.), elszámolásuk, lejáratuk szerint (prompt, határidős termékek) stb.

pénzügyi eszközök (angolul: financial assets) olyan termékek, amik többek között reáleszközökre vonatkozó követeléseket testesítenek meg. A pénzügyi eszközök csak más eszközökön keresztül válthatóak át valamilyen jószágra, árura. Pénzért megvásárolva a pénzügyi eszköz teljesítménye (árfolyama és egyéb jövedelemre ható tényezője) a képviselt eszköz,  a befektetés tárgyának teljesítményétől függ. Pénzügyi eszköz minden olyan befektetési eszköz, ami szabályozott piacra van bevezetve, illetve a szabályozott piac hiányában, a szabályozott piacon található eszközökhöz hasonló kereskedési feltételekkel rendelkezik (OTC, MTF stb.)

A pénzügyi befektetés “termék” köreként a befektetések során a befektetés tárgyát két fő csoportra lehet osztani: pénz(eszköz)re és pénzügyi eszközre. Ez azt jelenti, hogy a pénz éppen annyira pénzpiaci eszköz, mint tőkepiaci és az egy éven belüli lejáratú állampapír, mint pénzpiaci eszköz is pénzügyi eszköznek minősül. Végeredményként, a pénznek és a pénzügyi eszközöknek a csoportja magasabb besorolás, mint a pénzpiaci és tőkepiaci termékbesorolás.

Elolvasom